Účinky, dávkování a legislativa Kratomu v ČR

A
A
Účinky, dávkování a legislativa Kratomu v ČR

Účinky, dávkování a legislativa Kratomu v ČR. Kratom, neboli Mitragyna speciosa, je strom původem z Jihovýchodní Asie, který kvůli svým účinkům, v posledních letech přitahuje značnou pozornost.  Jaké látky jsou za jeho účinky zodpovědné, jaké máme druhy kratomu a proč  nesmí prodejci některé informace uvádět? To vše a mnohem více si ukážeme v článku níže. Jaké máme druhy kratom a jaký je mezi nimi rozdíl? Ačkoliv všechny listy pocházejí ze stejného stromu, mohou mít různé charakteristiky na základě stáří listů, metody sušení a dalších faktorů.

Účinky, dávkování a legislativa Kratomu v ČR

Účinky, dávkování a legislativa
Kratomu v ČR

Kratom, neboli Mitragyna speciosa, je strom původem z Jihovýchodní Asie, který kvůli svým účinkům, v posledních letech přitahuje značnou pozornost.  Jaké látky jsou za jeho účinky zodpovědné, jaké máme druhy kratomu a proč  nesmí prodejci některé informace uvádět? To vše a mnohem více si ukážeme v tomto článku.

Jaké máme druhy kratomu a jaký je mezi nimi rozdíl?

Ačkoliv všechny listy pocházejí ze stejného stromu, mohou mít různé charakteristiky na základě stáří listů, metody sušení a dalších faktorů.

Zelený Kratom (Green Vein):

    • Sběr: Zelený kratom je obvykle sklízen v polovině zrání listů.
    • Charakteristika: Má zelené žilky na spodní straně listů.
    • Princip sušení: Zelený kratom je obvykle sušen v místnosti bez přímého slunečního světla.
    • Barva: Barva zeleného kratomu je zpravidla dána přirozeným zbarvením žilek listů. Sušení ve stínu udržuje jeho svěží zelenou barvu

Bílý Kratom (White Vein):

    • Sběr: Bílý kratom se sklízí z mladších listů kratomu.
    • Charakteristika: Má bílé nebo světle zelené žilky.
    • Princip sušení: Pro bílý kratom se často používá kratší doba sušení pod otevřeným nebem.
    • Barva: Mladé listy a kratší doba sušení mohou přispět k světlejší barvě bílého kratomu.

Červený Kratom (Red Vein):

    • Sběr: Na červený kratom se sklízí již zralé listy.
    • Charakteristika: Spodní strana listů má červené žilky.
    • Princip sušení: Červený kratom je často sušen delší dobu, někdy i pod přímým slunečním svitem, nebo s použitím speciálních technik.
    • Barva: Delší doba sušení a zralost listů může vést k tmavší, červené barvě.

Zlatý Kratom (Gold Vein):

    • Sběr: Zlatý kratom není spojen s konkrétním stářím listů, ale spíše s metodou zpracování.
    • Charakteristika: Má zlatavý odstín.
    • Princip sušení: Zlatý kratom je často výsledkem kombinace sušení na slunci a fermentace.
    • Barva: Fermentační proces může listům dodat zlatavý odstín, který se liší od ostatních druhů.

Jaké alkaloidy Kratom obsahuje a co dělají?

Listy kratomu jsou bohaté na alkaloidy, což jsou přirozené chemické sloučeniny. Z více než 40 alkaloidů, které byly v kratomu identifikovány, přitahují největší pozornost: mitragynin a 7-hydroxymitragynin.

  1. Mitragynin: Je hlavní alkaloid nacházející se v listech kratomu a tvoří většinu jeho alkaloidního profilu. Ačkoliv je právě on klíčovým alkaloidem, jeho efekty mohou být rozmanité v závislosti na dalších faktorech.

  2. 7-hydroxymitragynin: I když je tento alkaloid v kratomu zastoupený méně, než mitragynin, jeho působení bývá často výraznější.

Tyto alkaloidy interagují s receptorovými systémy v lidském těle a to zejména s opioidními receptory. Opioidní receptory jsou speciální místa v našem těle, zejména v mozku, na která se vážou určité látky a ovlivňují tak naše vnímání bolesti a nálady. Příklady opioidních léků/látek: morfin, heroin, fentanyl a kodein.

 

„Kratom působí na mu-opioidní receptory podobně jako tradiční opioidy,
ale jeho chemická struktura je odlišná. Je důležité poznamenat,
že i přes to, chemicky nepatří do jejich třídy.“

 

Proč nesmí prodejci v ČR uvádět informace jako jsou účinky, nebo dávkování Kratomu?

V České republice, stejně jako v mnoha dalších zemích, existují přísná pravidla a regulace týkající se propagace a reklamy na výrobky, které mohou mít vliv na lidské zdraví, a to zejména v oblasti doplňků stravy, léčiv a psychoaktivních látek.
Kratom není schváleným výživovým doplňkem a není určen ke konzumaci. Proto je zakázáno uvádět informace spojené s jeho konzumací, nebo přímými účinky na lidský organismus. Přesto mnoho prodejců toto pravidlo vědomě, či nevědomě porušuje. Vystavují se tak riziku kontroly a nemalé pokuty od SZPI.

Tagy: Mitragyna speciosa, kratom, alkaloidy, působení, opiátové receptory, unikátní alkaloidy, rostlinné produkty, legislativa, koncentrace alkaloidů, mitragynin, 7-hydroxymitragynin, účinky kratom, dávkování kratomu, informace o kratomu, legislativa kratom, druhy kratomu, zelený kratom, červený kratom, bílý kratom, zlatý kratom


Sleduj nás! 🙂  #kryptonitlife   #kryptonitteam

SLEVA 5% NA PRVNÍ NÁKUP! | POUŽIJ KÓD: KRYPTONITKRATOMCZ

YOU MAY ALSO LIKE

Main Menu x