Využití psychedelik pro restart mysli a řízenou terapii

A
A
Využití psychedelik pro restart mysli a řízenou terapii

Užívání psychedelických látek, jako je LSD, psilocybin a DMT pro terapeutické účely, se v posledních letech těší stále větší pozornosti. Studie prokázaly, že tyto látky mohou mít hluboký vliv na mozek, což vede k pozitivním změnám ve vnímání, náladě a chování. Zatímco používání psychedelik v terapii je stále považováno za experimentální, ve světě vznikají…

Využití psychedelik pro restart mysli a řízenou terapii

 pro restart mysli a řízenou terapii Využití psychedelik

Využití psychedelik pro restart mysli a řízenou terapii

 

Užívání psychedelických látek, jako je LSD, psilocybin a DMT pro terapeutické účely, se v posledních letech těší stále větší pozornosti. Studie prokázaly, že tyto látky mohou mít hluboký vliv na mozek, což vede k pozitivním změnám ve vnímání, náladě a chování. Zatímco používání psychedelik v terapii je stále považováno za experimentální, ve světě vznikají legální a lékařsky kontrolovaná centra, která pacientům nabízejí bezpečné a kontrolované prostředí pro podstoupení této terapie.

Výzkum naznačil, že psychedelika mohou být užitečná při léčbě různých stavů duševního zdraví, včetně deprese, úzkosti a závislosti. Například jedna studie provedená Imperial College London zjistila, že terapie psilocybinem byla účinná při léčbě deprese u malé skupiny pacientů, kteří nereagovali na tradiční léčbu. Další studie provedená Johns Hopkins University zjistila, že terapie psilocybinem byla účinná při pomoci kuřákům přestat kouřit.

Jak terapie psychedeliky probíhá?

Během terapeutického sezení pacient požije pečlivě odměřenou dávku psychedelické látky a poté je terapeutem nebo “průvodcem” proveden zážitkem. Terapeut poskytuje bezpečné a podpůrné prostředí a pomáhá pacientovi orientovat se v psychedelickém zážitku, který může být intenzivní a emocionálně náročný.

Psychedelická terapie je často přirovnávána k „restartu“ mysli, protože umožňuje pacientovi oprostit se od zakořeněných vzorců myšlení a chování a prozkoumat nové způsoby prožívání světa. Psychedelický zážitek může zahrnovat intenzivní emoce, živé představy a změněné stavy vědomí. Pacient může zažít hluboký pocit vzájemného propojení, duchovní nebo mystické zážitky a zvýšený pocit empatie.

Během sezení může terapeut, nebo “průvodce” použít různé techniky, které pacientovi pomohou zorientovat se v zážitku, jako je přehrávání uklidňující hudby, poskytnutí oční masky, nebo sluchátek a osobní podpory. Terapeut také pomůže pacientovi začlenit poznatky získané ze psychedelické zkušenosti do každodenního života. To může zahrnovat práci na změnách chování, nebo řešení základních problémů, které mohly přispět k jejich problémům s duševním zdravím.

Psychedelická terapie je vysoce personalizovaný a individualizovaný přístup. Konkrétní protokol se bude lišit v závislosti na potřebách pacienta a konkrétní použité psychedelické látce. Společným tématem však je, že užívání psychedelik je vnímáno jako prostředek k usnadnění hlubokého sebezkoumání a vhledu, který může vést k trvalým pozitivním změnám v duševním zdraví a pohodě.

Kde lze terapii psychedeliky podstoupit?

Synthesis Institute v Nizozemsku

nabízí legální a lékařsky kontrolované psilocybinové „retreaty“ pro osobní růst a pohodu. Jedná se o jedno z několika retreat center v Nizozemsku, které nabízejí legální psilocybinovou terapii. Centrum si získalo pozornost svým zaměřením na poskytování bezpečného a pohodlného prostředí pro klienty, kteří zde podstupují své psilocybinové zážitky.

Temple of the Way of Light

je ústředním bodem pro tradiční léčebné praktiky s ayahuascou v Peru. Nachází se v oblasti Loreto v Amazonské džungli a poskytuje zázemí pro účastníky ceremonií ayahuascy vedených indiánskými šaman-y curanderos. „Chrám cesty světla“ se zaměřuje na udržování autentického vztahu s tradičními praktikami indiánských kmenů, zajištění bezpečnosti účastníků ceremonií a poskytování podpůrných služeb před a po ceremoniích.

Takiwasi

je centrum v Peru, které nabízí alternativní přístup k léčbě závislostí a dalších problémů duševního zdraví pomocí tradiční amazonské medicíny, včetně Ayahuascy. I když se nejedná o centrum psychedelické terapie, Takiwasi začleňuje použití ayahuascy do svého léčebného programu spolu s dalšími tradičními léčebnými postupy, jako je rostlinná strava, meditace a skupinová terapie.

Projekt Awakened Life

je komunitní projekt v Portugalsku, který se zaměřuje na udržitelnost, duchovní růst a ekologickou soběstačnost. Projekt se také věnuje výzkumu psychedelických látek a jejich možnostem v terapeutických aplikacích. Awakened Life poskytuje bezpečné a kontrolované prostředí pro účastníky, kteří se rozhodnou podstoupit psychedelickou terapii.

Mohlo by tě zajímat: Mikrodávkování psychedelik pro osobní růst a pohodu

Psychedelická terapie již nyní nabízí slibný potenciál v léčbě stavů duševního zdraví. Výzkum terapeutického využití psychedelik, stále pokračuje a lze předpokládat, že v blízké době vznikne po celém světě více legálních a regulovaných center pro tuto inovativní terapii.


Tagy: terapie psychedeliky – psychedelika – psychedelika jako terapie – psychedelic – psychonautika – LSD – psilocybin – houbičky – mikrodávky psychedelik – kognitivní funkce – jak zlepšit kognitivní funkce – vědecká studie – proti depresi – kolik je mikrodávka psilocybinu – řízená terapie


Sleduj nás! 🙂  #kryptonitlife   #kryptonitteam

SLEVA 5% NA PRVNÍ NÁKUP! | POUŽIJ KÓD: KRYPTONITKRATOMCZ

YOU MAY ALSO LIKE

Main Menu x