Co je to Ayahuasca? Jak je to v ČR s legislativou?

A
A

Jednoduše řečeno se jedná o halucinogenní nápoj, který byl objeven šamany v Jižní a Střední Americe. Dnes je tento nápoj již celosvětovým fenoménem a lidé pro cestu za tímto rituálem neváhají utratit i desetitisíce korun. Abychom byli ale přesní, je nutno zmínit, že v dnešní moderní době, se nemusí nutně jednat pouze o nápoj. Ayahuasca

Co je to Ayahuasca a je v čr legální?

je v čr legální? Co je to Ayahuasca a

Co je to Ayahuasca?

 

Jednoduše řečeno se jedná o halucinogenní nápoj, který byl objeven šamany v Jižní a Střední Americe. Dnes je tento nápoj již celosvětovým fenoménem a lidé pro cestu za tímto rituálem neváhají utratit i desetitisíce korun. Abychom byli ale přesní, je nutno zmínit, že v dnešní moderní době, se nemusí nutně jednat pouze o nápoj. Ayahuasca se připravuje třeba  ve formě gelu a existuje dokonce i varianta v kapslích

Ayahuasca se skládá ze dvou hlavních složek. Liány s názvem Banisteriopsis caapi a další rostliny obsahující psychoaktivní látku DMT (dimethyltryptamin) nejčastěji Chacruna (Psychotria viridis). Rostliny obsahující DMT jsou ve většině zemí včetně ČR nelegální. Proto se za “pravou” Ayahuascou jezdí až do Jižní a Střední Ameriky, kde už zákony tak přísné nejsou. 

„Ayahuasca je zcela legální například v Brazílii, Mexiku, Peru a Kolumbii.“

Je Ayahuasca legální?

No, ano i ne, záleží na tom kde. Jak už jsme si řekli výše, v České republice je “pravá” Ayahuasca nelegální kvůli obsahu látky DMT. Jediná vyjímka v Evropské Unii je Holandsko, kde se rituál s Ayahuascou smí provádět pro náboženské účely. To, že je Ayahusca v ČR nelegální samozřejmě neznamená, že se zde tyto rituály nekonají. Jak se říká, kdo hledá, ten najde. Na internetu se takzvaní šamani, kteří rituály provádějí, dají celkem jednoduše najít. Jako vhodnou alternativu můžete také zvolit tzv. free Ayahuascu, která látku DMT neobsahuje. Její psychoaktivní účinky jsou ale jen velmi malé.

Ayahuasca je zcela legální například v Brazílii, Mexiku, Peru a Kolumbii. A právě tam se za tímto rituálem lidé vydávají nejčastěji. A jaké má Ayahuasca vlastně účinky a jak ji připravit? To si řekneme v dalším článku.

Zde je pár úryvků týkajících se legislativy v ČR.

Nařízení vlády č. 463/2013 Sb., O seznamech návykových látek. Dle judikátu Nejvyššího soudu ze dne 13. 3. 2014, spisová značka: Tpjn 301/2013, publikovaného pod č. 15/2014 Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek, Trestní část, není dovoleno držet více než 0,60 g DMT v práškové nebo krystalické formě a 0,5 litru ayahuasky. Držení tohoto „většího množství než malého“ je jen přestupek. 

Má to ovšem svoje “ALE”. 

Jakákoliv manipulace s touto látkou, respektive přípravkem, tedy i jejich předání či prodání, a to bez omezení množstvím, je považováno za trestný čin (viz Trestní zákoník 40/2009 Sb., § 283–287). Držení nebo pěstování rostlin obsahujících DMT v malém množství je zakázáno dle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, § 30/1 j, k pod trestem až do výše 15 000 Kč.

Sleduj nás! 🙂  #kryptonitlife   #kryptonitteam

SLEVA 5% NA PRVNÍ NÁKUP! | POUŽIJ KÓD: KRYPTONITKRATOMCZ

YOU MAY ALSO LIKE

Main Menu x